SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Priznanje EBRD-a domaćoj kompaniji:

Beohemija „lokalni šampion”!


Evropska banka za obnovu i razvoj odala je priznanje Beohemiji za uspeh i istakla dinamičan razvoj kompanije kao pozitivan primer dobrog poslovanja u Srbiji u izveštaju pod nazivom Srbija:podrška lokalnom šampionu”. Naime, u prvoj godini saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Beohemija je zabeležila porast prodaje za 33% i pozicionirala se kao vodeći domaći proizvođač sa 40% udela na tržištu u kategoriji praškastih deterdženata u Srbiji.
EBRD-ova investicija od 20 miliona evra, privukla je još četiri komercijalne banake Eurobank EFG, Erste Bank, Societe Generale Srbija, UniCredit Bank,  koje su podržale projekat daljeg dinamičnog razvoja Beohemije sa 48 miliona evra. Ovaj kredit omogućio je Beohemiji da se razvije u regionalnu kompaniju, proširi poslovanje na tržišta Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, kao i da značajno poveća produktivnost zahvaljujući modernoj opremi koje je implementirana u proces proizvodnje. 
Beohemija je izrasla u vodećeg  proizvođača deterdženata u jugoistočnoj Evropi i zapošljava više od 470 ljudi u dve fabrike u Zrenjaninu. Naša konkurentska prednost je što imamo tim stručnjaka koji poznaju industriju i najnovija dostignuća tehnologije koja primenjujemo, a uz partnersku saradnju sa EBRD-om i četiri komercijalne banke povećali smo produkitivnost, proširili izvozne kapacitete i povećali prodaju za 33%.”, istakao je Slavenko Sekulić, izvršni direktor Beohemije.
Beohemija je sredstva dobijena ovim kreditom uložila u dalji razvoj poslovanja i finansijsko restrukturiranj, što joj je omogućilo povećanje produktivnosti – npr. neophodno vreme za proizvodnju mleka za telo smanjeno je sa 9 na 6 sati u Dahlia, članici Beohemija poslovnog sitema, dok su nove mašine smanjile potrošnju električne energije od preko 60% po gotovom proizvodu.
Saradnja sa EBRD-om, uključivala je rad na optimizaciji finansijskih tokova, implementaciju IFRS računovodstvenih standarda, primenu visokih standarda za zaštitu životne sredine i zaštitu na radu koji važe i u Evropskoj uniji. Primenom Akcionog plana za brigu o životnoj sredini, Beohemija je jedna od retkih domaćih kompanija iz sektora hemijske industrije koja investira u uvođenje i primenu najboljih EU praksi i standarda iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.
Od otvaranja EBRD je investirala preko 2, 5 milijarde eura, pomažući ukupni ekonomski razvoj Srbije putem investicija kroz 163 projekta do sada, uključujući značajne zajmove u infrastrukturnom sektoru kroz razvoj gradske i transportne infrastrukture, kao i za razvoj malih i srednjih preduzeća i projekata održive energije.

Kompletan EBRD izveštaj o saradnji sa Beohemijom možete preuzeti na:
http://ebrd-stories.com/serbia-supporting-a-local-champion/